«ΠΑΙΑΝΙΑ, 200 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ»

28 & 29 Μαΐου 2021

ΔΗΜΟΣ ΠΑΙΑΝΙΑΣ
1821: Όψεις της Ελληνικής Επανάστασης: Τέχνη, Μεσογείτες αγωνιστές, ο ρόλος της Γυναίκας.
28 και 29 Μαΐου 2021 - Μουσείο Βορρέ Παιανίας

Στην εκδήλωση θα παραστεί ελάχιστος αριθμός προσκεκλημένων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Η διημερίδα θα προβάλλεται ζωντανά για το ευρύ κοινό από το κανάλι του Δήμου Παιανίας στο YouTube και από τη σελίδα Paiania2021 την Παρασκευή στις 18:30 και για όλες τις ημέρες, λόγω των περιορισμών στον αριθμό των παρευρισκομένων σύμφωνα με τα μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης του COVID-19.

1821: Όψεις της Ελληνικής Επανάστασης: Τέχνη,  Μεσογείτες  αγωνιστές, ο ρόλος της Γυναίκας.

Λίγα λόγια για τη διημερίδα

Εκλεκτοί καλλιτέχνες και ομιλητές, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, ιστορικοί και φιλόλογοι, φίλοι της ιστορικής έρευνας, σκαπανείς της τοπικής ιστορίας, συναντιούνται στο πλαίσιο της διημερίδας για να συνθέσουν ένα πολλαπλό αφήγημα για την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Το περιεχόμενο των ομιλιών – συζητήσεων της διημερίδας κινείται σε δύο επίπεδα: στο επίπεδο της γενικής ιστορίας και στο επίπεδο της τοπικής ιστορίας που αφορά κυρίως στη συμμετοχή στον Αγώνα των κατοίκων του Λιοπεσιού (έπειτα Παιανίας) και της ευρύτερης περιοχής των Μεσογείων.

Όσον αφορά στα γεγονότα και τους πρωταγωνιστές της Επανάστασης, θελήσαμε να αναδείξουμε πλευρές του θέματος μέσα από την καλλιτεχνική πρόσληψη (ποίηση, διήγημα, θέατρο, κινηματογράφος και μουσική) και μέσα από τον ρόλο της γυναίκας. Ενώ για τον ρόλο των Μεσογειτών στην Επανάσταση του 1821 και τα κύρια επαναστατικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Αττική, θα αναλάβουν να μιλήσουν ερευνητές, άνθρωποι του τόπου μας, που αξιοποίησαν την επιστημονική τους κατάρτιση και την αγάπη για τον τόπο τους στην έρευνα της ιστορίας των Μεσογείων Αττικής.

Με αυτό τον τρόπο ο Δήμος Παιανίας θέλει να συμβάλει στη γόνιμη σύζευξη του τοπικού με το υπερτοπικό, στην πολυπρισματική προσέγγιση της σημασίας του 1821, στον ανοικτό δημόσιο διάλογο για θέματα που αφορούν στην ιδιοσυστασία του ελληνικού κράτους.

Το πρόγραμμα της διημερίδας

Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

18.30 - 19.00: Προσέλευση προσκεκλημένων

19.00 – 19.20: Χαιρετισμός – καλωσόρισμα του Δημάρχου Παιανίας Ισίδωρου Μάδη
Χαιρετισμοί από επίσημους προσκεκλημένους.

19.20 – 19.30: Πρόλογος για τη διημερίδα από τον Λευτέρη Βεκρή, μέλος της Ειδικής Επιτροπής του Δήμου Παιανίας για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

19.30 – 20.45: 1η συνεδρία: «Το ΄21 ως πηγή έμπνευσης: Λογοτεχνία, Θέατρο, Κινηματογράφος».

Συντονιστής: Αντώνης Μόλχο, ιστορικός, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Brownτων Η.Π.Α. και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας.

Εισηγήσεις:

- Γεωργία Γκότση, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής και Συγκριτικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Τίτλος εισήγησης: "Ο Κανάρης στη γαλλική φιλελληνική ποίηση".

- Καίτη Διαμαντάκου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών - Φιλοσοφική Σχολή Ε.Κ.Π.Α.
Τίτλος εισήγησης: «Θεατρικές αποτυπώσεις και μεταμορφώσεις του 1821».

- Θανάσης Αγάθος, Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τίτλος εισήγησης: «Θανάσης Διάκος: ένα κινηματογραφικό σενάριο του Άγγελου Τερζάκη».

- Βάνια Σύρμου, Φιλόλογος -εκπαιδευτικός Μed.
Τίτλος εισήγησης: «Η λογοτεχνική παραγωγή για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση».

21.00 - 21.30: 2η συνεδρία: «… Θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία…»

Ο Δημήτρης Σιγαλός ,τενόρος, η Αμαλία Γιαννοπούλου στο βιολοντσέλο και ο Δημήτρης Γιάκας στο πιάνο, θα παρουσιάσουν έργα των Π.Καρρέρ, Σπ.Σαμάρα, Fr.Schubert και άλλων συνθετών και ποιητών, οι οποίοι υποστήριξαν τον αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία ή εμπνεύστηκαν από αυτόν.

Ακολουθεί δεξίωση

Σάββατο 29 Μαΐου 2021

10:30 – 11.00: Προσέλευση προσκεκλημένων.

11.00 – 12.30: 3η συνεδρία: « Η Επανάσταση στην Αττική: Η συμμετοχή των Μεσογειτών αγωνιστών. Ο ρόλος των οπλαρχηγών Γιάννη Ντάβαρη και Αναγνώστη Γιάννη Ντάβαρη».

Συντονιστής, Θανάσης Μιχαλόπουλος, Διεθνολόγος - Πολιτικός Επιστήμονας, Μέλος της Ειδικής επιτροπής του Δήμου Παιανίας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Εισηγήσεις:

- Πέτρος Φιλίππου – Αγγέλου, Αρχαιολόγος – Δήμαρχος Σαρωνικού.
Τίτλος εισήγησης: «Η Επανάσταση στην Αττική και η απελευθέρωση της Αθήνας».

- Κώστας Πρίφτης, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.
Τίτλος εισήγησης: « Οι Μεσογείτες αγωνιστές του ΄21».

- Σεραφείμ Αθ. Κόλλιας, Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π. / Μελετητής Τοπικής Ιστορίας.
Τίτλος εισήγησης: «Το Κορωπί στην Επανάσταση του 1821».

- Λευτέρης Βεκρής, Δρ. φιλόλογος- εκπαιδευτικός.
Τίτλος εισήγησης: «Οι αγωνιστές του ’21 στα πρώτα χρόνια του ελληνικού κράτους».

12.45- 13.30: 4η συνεδρία: «Οι γυναίκες στον αγώνα του 1821».

Συντονίστρια: Κλειώ Ανδρέου, Εκπαιδευτικός, μέλος της Συμβουλευτικής επιτροπής του Δήμου Παιανίας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Οι Ελένη Σταμπουλή, Ειρήνη Γκίνη, Κατερίνα Πρίφτη, Ειρήνη Πουλάκη, Ειρήνη Κανδρή, Μαρίνα Πατρικουσάκη και Ελένη Σταμάτη, που έκανε τη σύνθεση και την επεξεργασία του κειμένου, μέλη της ΧΕΝ Παιανίας, παρουσιάζουν ανώνυμες και επώνυμες γυναίκες, αγωνίστριες του ΄21, από πολλές περιοχές της επαναστατημένης Ελλάδας (Σουλιώτισσες, Μανιάτισσες, Νησιώτισσες, Κρητικές κ.ά). Η παρουσίαση συνοδεύεται από πλούσιο οπτικό υλικό.

Στον χώρο του Μουσείου Βορρέ θα γίνει πρώτη παρουσίαση ζωγραφικού έργου που θα έχει φιλοτεχνηθεί με καλλιτεχνική επιμέλεια του εικαστικού Γιάννη Λημναίου και τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών Γυμνασίων και Λυκείων Παιανίας και Γλυκών Νερών με θέμα τον οπλαρχηγό Γιάννη Ντάβαρη και ανώνυμα πρόσωπα διαφόρων εποχών από την Παιανία του 19ου και 20ου αιώνα. Οι εικόνες προέρχονται από το φωτογραφικό αρχείο του Μιχάλη Νικολογιάννη. Σκοπός είναι να συνδεθεί ο αγώνας του ‘21 με μεταγενέστερες εποχές μέχρι σήμερα, να αναδειχθεί η συμβολή της κοινότητας Λιοπεσιού - Παιανίας στην απελευθέρωση, καθώς και η εθνικό-κοινωνική πλευρά του Αγώνα.

Παράλληλες εκδηλώσεις (Κυριακή 30 Μαΐου 2021)

1. Επιμνημόσυνη δέηση στον Ανδριάντα του Οπλαρχηγού Γιάννη Ντάβαρη (9:30)

Ιερός Καθεδρικός Ναός Ζωοδόχου Πηγής Παιανίας

2. Ξενάγηση στην περιοχή της Χαλιδούς (10:30 - 13:00)

Σημείο Εκκίνησης: Εκκλησία Αγίου Νικολάου (Χαλιδού)

Η Νίκη Βασιλικού, Έφορος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, και η ΠέννυΖούβαλου, Έφορος Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, ξεναγούν το κοινό στο μεταβυζαντινό εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου και στο αρχαίο υδραγωγείο της Χαλιδούς.

3. Μεγάλο παιγνίδι « Γνωρίζω την Παιανία» (10:30 - 13:30)

Σημείο Εκκίνησης: Κεντρική Πλατεία Πλατεία Παιανίας (Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής)

Το 1ο Σύστημα Προσκόπων Παιανίας και το τοπικό τμήμα του Σώματος Ελληνίδων Οδηγών συνδιοργανώνουν μεγάλο παιγνίδι πόλης «Γνωρίζω την Παιανία». Απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου.

Για συμμετοχή στη δράση του Μεγάλου Παιγνιδιού τα παιδιά πρέπει να έχουν μαζί τους σακίδιο με (α) νερό, (β) καπέλο, (γ) αντισηπτικό, (δ) κάποιο σνακ, (ε) μάσκα προσώπου.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί στους χώρους των:

• Λύκειο των Ελληνίδων - παράρτημα Παιανίας

• Μουσείο Βορρέ

• Δημοσθένειος Δημοτική Βιβλιοθήκη

• Οικία Πατμίου - Χατζησωτηρίου (πατητήρι Χατζηγιώργα)

Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα

Αγάθος Θανάσης

Γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Είναι Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη νεοελληνική λογοτεχνία του 19ου και του 20ού αιώνα, σε ζητήματα πρόσληψης, στη σχέση της λογοτεχνίας με τον κινηματογράφο και το θέατρο.

Βεκρής Λευτέρης

Γεννήθηκε στην Παιανία. Είναι φιλόλογος εκπαιδευτικός, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης στις Επιστήμες της Αγωγής. Το διδακτικό και ερευνητικό του έργο αφορά σε ζητήματα κριτικού γραμματισμού, αναλυτικών προγραμμάτων και εκπαιδευτικού υλικού φιλολογικών μαθημάτων, καθώς και σε θέματα τοπικής ιστορίας της Παιανίας και των Μεσογείων της Αττικής.

Γιάκας Δημήτρης

Σπούδασε πιάνο , συνοδεία τραγουδιού και μουσική προετοιμασία όπερας στην Αθήνα και στο Παρίσι. Ασχολείται με την μουσική προετοιμασία όπερας –στην Γαλλία ως το 1991, κατόπιν στην Ελλάδα. Συνοδεύει τακτικά Έλληνες και ξένους λυρικούς καλλιτέχνες σε ρεσιτάλ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Γιαννοπούλου Αμαλία

Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών και στο ωδείο Φ.Νάκας. Μόνιμο μέλος της Ορχήστρας των Χρωμάτων από το 1995 μέχρι το 2012. Εμφανίζεται τακτικά σε συναυλίες μουσικής δωματίου με διάφορα σχήματα στην Αθήνα και σε άλλες ελληνικές πόλεις. Συμμετοχή σε συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της ΣυμφωνικήςΟρχήστρας Κύπρου και της Ορχήστρας Φιλαρμόνια.

Γκότση Γεωργία

Είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής και Συγκριτικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου και διδάσκει από το 2004. Από το 1996 έως το 2003 δίδαξε Νεοελληνική και Συγκριτική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Brown των Η.Π.Α. Το συγγραφικό της έργο εστιάζεται σε θέματα ελληνικής και ευρωπαϊκής λογοτεχνίας του 19ου, του 20ού και του 21ου αι. Πιο πρόσφατα ασχολήθηκε με τη βιογράφηση της υλικής αρχαιότητας στην ελληνική λογοτεχνία και μετη διαμεσολάβηση της ελληνικής γραμματείας στην Αγγλία του ύστερου 19ου αιώνα.

Διαμαντάκου Καίτη

Είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της ΦιλοσοφικήςΣχολής Ε.Κ.Π.Α. Το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο της, οι επιστημονικές ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις της εστιάζουν κυρίως στο πεδίο του αρχαίου δράματος και της πρόσληψής του από τη νεότερη ελληνική και παγκόσμια πολιτισμική σκηνή. Παράλληλα, μελετά το έργο σύγχρονων θεατρικών συγγραφέων και τη σύγχρονη θεατρική παραγωγή στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Κόλλιας Σεραφείμ

Γεννήθηκε στο Κορωπί το 1957 όπου και κατοικεί. Το 1980 αποφοίτησε από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και από τότε εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας. Είναι μέλος της Εταιρείας Μελετών Νοτιοανατολικής Αττικής από το 1992 και έχει λάβει μέρος στις Επιστημονικές Συναντήσεις με πρωτότυπες ανακοινώσεις που αφορούν την τοπική ιστορία.

Λημναίος Γιάννης

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 2001 πήρε πτυχίο στο Animation από το Ι.Ι.Ε.Κ. «ΔΟΜΗ». Είναι πτυχιούχος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών στον τομέα της ζωγραφικής και φοίτησε δίπλα στην Ρένα Παπασπύρου και τον Μάριο Σπηλιόπουλο. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια πέρα από την προσωπική του καλλιτεχνική δημιουργία, ασχολείται με την οργάνωση και τη διδασκαλία εικαστικών μαθημάτων σε παιδιά και ενήλικες.

Μόλχο Αντώνης

Δίδαξε στο Brown University των ΗΠΑ, και από το 2001 στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας. Ασχολήθηκε με την ιστορία της Ευρώπης, της Μεσογείου, και πιο πρόσφατα με την ιστορία της εξορίας ευρωπαίων διανοουμένων στον 20ο αιώνα. Το τελευταίο του, βιβλίο, MOMENTS – A JEWISH CHILDHOOD IN WARTIME GREECE, ελπίζει να δει το φως το 2022.

Πρίφτης Κώστας

Κατάγεται από την Παιανία. Είναι καθηγητής Παιδιατρικής – Παιδοπνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολείται με την ιστορία των Μεσογείων. Το ενδιαφέρον του επικεντρώνεται στην Επανάσταση του 1821 και τις κοινότητες των Μεσογείων τον 19ο αιώνα. Ευρήματα από την έρευνά του έχουν δημοσιευθεί και παρουσιαστεί σε συνέδρια.

Σιγαλός Δημήτρης

Τενόρος, γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε μονωδία στο Ελληνικό Ωδείο (τάξη B.Γιαννουλάκου). Συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή, με Θέατρα του Εξωτερικού (Γερμανία, Ρουμανία, Σαράγιεβο), σε παραγωγές όπερας και οπερέτας. Έχει συμπράξει με συμφωνικές ορχήστρες(Κρατική, ΕΡΤ, Χρωμάτων, Δήμου Αθηναίων) και έχει δώσει συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Σύρμου Βάνια

Σπούδασε κλασσική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου. Ασχολείται με τη διδακτική των φιλολογικών μαθημάτων, με μεταφράσεις από την αγγλόφωνη λογοτεχνία και τη λογοτεχνική συγγραφή. Έχει σχετικές δημοσιεύσεις σε πρακτικά παιδαγωγικών συνεδρίων, λογοτεχνικά περιοδικά, ιστολόγια και ανθολογίες. Τελευταία έκδοση συλλογής δικών της διηγημάτων έχει τον τίτλο «Τερματικός σταθμός και άλλα διηγήματα» από τις εκδόσεις Μπιλιέτο, 2019.

Φιλίππου - Αγγέλου Πέτρος

Γεννήθηκε στα Καλύβια Αττικής και είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορικού – Αρχαιολογικού της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Έχει εργαστεί ως Αρχαιολόγος και ήταν Δήμαρχος Καλυβίων, Σαρωνικού και αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, ενώ επανεξελέγη δήμαρχος Σαρωνικού στις εκλογές του 2019. Έχει ασχοληθεί με θέματα αρχαιολογικά και ιστορικά για την Ανατολική Αττική και ιδιαίτερα με την ιστορία των Αρβανιτών και της αρβανίτικης γλώσσας.

ΧΕΝ Παιανίας

Η ΧΕΝ είναι Παγκόσμια, Γυναικεία, Εθελοντική Οργάνωση, που δημιουργεί και παρέχει στις γυναίκες ευκαιρίες ανάπτυξης, προάγει τον εθελοντισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη, παρέχει υπηρεσίες και αναπτύσσει προγράμματα για όλες τις γυναίκες και προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδιαίτερα τα δικαιώματα των γυναικών. Η ΧΕΝ Παιανίας είναι Σωματείο, μη κερδοσκοπικό και αναπτύσσει τη δράση του εντός του Δήμου Παιανίας – Γλυκών Νερών».

*Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις, όπως αυτές θα ισχύουν. Θα υπάρξει σχετική ενημέρωση σύντομα.