«ΠΑΙΑΝΙΑ, 200 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ»

ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Ένα όραμα που παίρνει σάρκα και οστά

Η δημοτική αρχή σε συνεργασία με την Επιτροπή «Παιανία, 200 χρόνια μετά την Επανάσταση» και την επιτροπή «ΕΛΛΑΔΑ 2021» προχώρησαν στην υλοποίηση ενός οράματος πολλών δεκαετιών, καταθέτοντας πρόταση χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Ψηφιακού Μουσείου του Δήμου Παιανίας, το οποίο θα αποτελεί μία ψηφιακή – διαδραστική έκθεση με αναφορές στην ιστορική και ένδοξη πολιορκία της Ακρόπολης από τους Λιοπεσιώτες αγωνιστές.

Η Μελέτη του έργου

Για τους Παιανιώτες είναι ιδιαίτερη τιμή, υπερηφάνεια και συγκίνηση, όχι μόνον κάθε χρόνο όταν πλησιάζει η ημέρα του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, αλλά γενικότερα, για το γεγονός πως ένας από τους σημαντικότερους «ξωτάρηδες» (χωρικούς) της Αττικής, πρόκριτος των Μεσογείων, που μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και πρωτοστάτησε στην προετοιμασία και την έναρξη του Αγώνα στην Αττική, ήταν από το Λιόπεσι, την μετέπειτα Παιανία. Πρόκειται βεβαίως για τον Οπλαρχηγό Γιάννη Ντάβαρη (1775-1866).

Οι Μεσογείτες αποτελούσαν ξεχωριστό σώμα υπό την ηγεσία του, έλαβαν μέρος σε πολλά πολεμικά γεγονότα εντός και εκτός Αττικής και συνεισέφεραν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στις πηγές, "εις πράγμα και μετρητά". Σημειώνονται ιδιαίτερα οι μάχες κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Ακρόπολης κατά του Ομέρ Βρυώνη και κατά του Κιουταχή, μεταγενέστερα. Ακόμη, οι εκστρατείες στον Μαραθώνα, στη Βοιωτία, στην Κάρυστο της Εύβοιας και σε πιο μακρινές περιοχές.

Σκοπός του προτεινόμενου έργου είναι η δημιουργία μόνιμης έκθεσης βιωματικής εμπειρίας αφιερωμένη στη πολιορκία της Ακρόπολης (1826 – 1827) όπου θα αναδειχθούν και θα επιδειχθούν με χρήση νέων τεχνολογιών τα γεγονότα που οδήγησαν στην πολιορκία, καθώς και οι αγωνιστές της πολιορκίας, με ιδιαίτερη έμφαση στους οπλαρχηγούς της περιοχής της Παιανίας Γιάννη Ντάβαρη και του ανιψιού του Γιάννη Ντάβαρη Αναγνώστη.

Στόχος του έργου είναι δημιουργία μόνιμης έκθεσης βιωματικής εμπειρίας, σε χώρο που χρησιμοποιεί ο Δήμος Παιανίας ως Πνευματικό Κέντρο, εμβαδού 180 τ.μ. επί της οδού Βασιλίσσης Φρειδερίκης στην Παιανία, όπου θα φιλοξενηθεί όλο το υλικό που θα ψηφιοποιηθεί και θα τεκμηριωθεί, θα είναι προσβάσιμο από μαθητές-μαθήτριες, επιστημονικά Ιδρύματα, επισκέπτες και το ευρύ κοινό. Ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί διαδικτυακή πύλη όπου όλο το ψηφιοποιημένο υλικό που θα αφορά την Πολιορκία της Ακρόπολης θα προβάλλεται με τρόπο καλαίσθητο και ελκυστικό.

Προστιθέμενη αξία: Το υλικό της έκθεσης καθώς και οι ψηφιακές δράσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα:
⦁ την πρώτη συλλογή ψηφιακών τεκμηρίων προκειμένου να συνεχιστεί ο εμπλουτισμός της ψηφιακής συλλογής σταδιακά μέσα στο χρόνο,
⦁ να τεκμηριωθεί από ειδικούς επιστήμονες οι οποίοι θα αναλάβουν το έργο σε συνεργασία με το Δήμο και όλους τους αρμόδιους φορείς,
⦁ να δημιουργηθεί ένα ιστορικό αποθετήριο των γεγονότων της Πολιορκίας της Ακρόπολης,
⦁ να δημιουργηθούν νέες ψηφιακές εφαρμογές.

Το έργο: Η προτεινόμενη έκθεση θα αποτελείται από ψηφιοποιημένα εκθέματα που θα παρουσιάζονται με ελκυστικό και βιωματικό τρόπο μέσα από τις ψηφιακές δράσεις που αναλύονται στη συνέχεια, που θα φιλοξενηθούν σε τμήμα του Πνευματικού Κέντρου Παιανίας, εμβαδού 180 τμ, όπου θα εκτίθενται μόνιμα.

Δράση 1: Συλλογή Υλικού, Ψηφιοποίηση – Τεκμηρίωση

Η δημιουργία ολοκληρωμένου Ψηφιακού αρχείου αφορά παροχή υπηρεσιών Ψηφιοποίησης, Τεκμηρίωσης, Ψηφιακής Επιμέλειας και δημιουργία Ψηφιακού Αποθετηρίου το οποίο θα φιλοξενεί το σύνολο του ψηφιοποιημένου αρχείου σχετικά με την πολιορκίας της Ακρόπολης 1826 -1827.

Η ψηφιοποίηση του υλικού θα γίνει ανάλογα με τον τύπο του υλικού προς ψηφιοποίηση, (βιβλία, πίνακες, χειρόγραφα, χάρτες εποχής κ.λπ.) ακολουθώντας καθιερωμένα πρότυπα. Μετά το πέρας της ψηφιοποίησης πραγματοποιείται η τεκμηρίωση του ψηφιοποιημένου υλικού από εξειδικευμένους επιστήμονες (ιστορικούς, Ιστορικούς τέχνης) σύμφωνα με τα καθιερωμένα πρότυπα τεκμηρίωσης, που ακολουθούνται σε οργανισμούς με αντίστοιχα είδη αρχείων και συλλογών. Το ψηφιακό αρχείο που θα παραχθεί, τα ψηφιακά υποκατάστατα και η ψηφιακή τεκμηρίωση, θα εισαχθεί στο ψηφιακό αποθετήριο, για να πραγματοποιηθεί η ψηφιακή επιμέλεια του ψηφιακού αρχείου σύμφωνα με τα καθιερωμένα πρότυπα τεκμηρίωσης και διαμοιρασμού πολιτιστικών πόρων. Μέρος του ψηφιοποιημένου και τεκμηριωμένου υλικού θα φιλοξενηθεί στην προσωρινή έκθεση του Δήμου σε χώρο που θα επιλέξει και φυσικά μετά το πέρας της έκθεσης σε μία μόνιμη έκθεση σε χώρο του Δήμου.

Η επίσκεψη στην έκθεση θα συνοδεύεται από ψηφιακές δράσεις που δίνουν την δυνατότητα στο επισκέπτη να εμβαθύνει στα γεγονότα και πρόσωπα της εποχής με ένα τρόπο ελκυστικό και συνάμα εκπαιδευτικό.

Δράση 2: Επαυξημένος Ψηφιακός Ξεναγός (έκθεση)

Για φορητές συσκευές Tablet στην είσοδο της έκθεσης. Αφορά όλα τα εκθέματα της έκθεσης.

Η εφαρμογή του Ψηφιακού Επαυξημένου Ξεναγού σχεδιάζεται µε στόχο την οπτική επαύξηση των εκθεμάτων µε την προσθήκη του περιβάλλοντος στο οποίο ανήκουν ή την παροχή ερμηνευτικής πληροφορίας. Η δύναμη του συγκεκριμένου μέσου έγκειται στην σύνδεση φυσικού - ψηφιακού περιβάλλοντος σε πραγματικό χρόνο. Η εντυπωσιακή τεχνολογία της Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality) αποσκοπεί στο να δημιουργήσει την αίσθηση ότι εικονικά αντικείμενα βρίσκονται στο πραγματικό κόσμο. Ουσιαστικά μέσω αυτής επιτρέπεται η προβολή του πραγματικού περιβάλλοντος, εμπλουτισμένη (επαυξημένη) σε πραγματικό χρόνο με εικονικές εικόνες και πληροφορίες. Δηλαδή επιτυγχάνεται η άμεση ή έμμεση ζωντανή προβολή ενός φυσικού περιβάλλοντος, όπου κάποια στοιχεία του επαυξήθηκαν ή ενισχύθηκαν με τη βοήθεια εικονικών αντικειμένων, προσώπων ή χώρων.

Η εφαρμογή είναι εγκατεστημένη σε φορητή συσκευή που μπορεί να πάρει ο επισκέπτης στην είσοδο της έκθεσης και τον συνοδεύει σε όλα τα στάδια της επίσκεψης του.

Ψηφιακό Μουσείο - Παιανία, 200 χρόνια μετά την Επανάσταση – Δήμος Παιανίας

Ψηφιακό Μουσείο - Παιανία, 200 χρόνια μετά την Επανάσταση – Δήμος Παιανίας

Επιπλέον μέσω της εφαρμογής θα παρέχεται στους υπευθύνους η δυνατότητα καταμέτρησης μιας σειράς παραμέτρων π.χ. επισκεψιμότητα, περιοχές ενδιαφέροντος επισκεπτών, πορεία ξενάγησης, διάρκεια ξενάγησης, κατανομή χρόνου ξενάγησης ανά έκθεμα και άλλων ενεργειών που θέλουμε να παρακολουθήσουμε με στόχο την αξιοποίηση, αξιολόγηση και βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στους επισκέπτες του.

Δράση 3: Ψηφιακό Χρονολόγιο με δυνατότητα τρισδιάστατης απεικόνισης αντικειμένων

Το Χρονολόγιο αποσκοπεί στο να δώσει στους επισκέπτες μια συνολική εικόνα των γεγονότων που έλαβαν χώρα κατά την πολιορκία της Ακρόπολης 1826 – 1827 στην περιοχή της Αθήνας και συγκεκριμένα στη 10μηνη ηρωική άμυνα, τις απώλειες μέχρι την τελική παράδοση στους Οθωμανούς.

Το χρονολόγιο θα παρέχει λειτουργίες επιλογής συγκεκριμένων κατηγοριών πληροφοριών, επιτρέποντας στον επισκέπτη να εντοπίσει τις πληροφορίες που τον ενδιαφέρουν και να εστιάσει σε αυτές, χαράζοντας την δική του προσωπική διαδρομή στην ιστορία της περιοχής και των γεγονότων που τα συνδέει. Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο διαδραστικό χρονολόγιο προβάλλουν τα σημαντικά γεγονότα που αποτελούν ορόσημα στην ευρύτερη ιστορική περίοδο, ενώ θα προβάλλει κατάλληλα λεπτομέρειες που σχετίζονται με εκθέματα των συλλογών που θα ψηφιοποιηθούν και τρισδιάστατα μοντέλα.

Το Ψηφιακό χρονολόγιο θα προβάλλεται σε διαδραστική οθόνη 55’ που θα βρίσκεται στο χώρο της έκθεσης και στην κινητή συσκευή tablet καθώς ο επισκέπτης στρέψει αυτή πάνω από τον έντυπο χάρτη της περιοχής (έκθεμα). Επίσης θα προβάλλεται και στη διαδικτυακή Πύλη.

Ψηφιακό Μουσείο - Παιανία, 200 χρόνια μετά την Επανάσταση – Δήμος Παιανίας

Ψηφιακό Μουσείο - Παιανία, 200 χρόνια μετά την Επανάσταση – Δήμος Παιανίας

Δράση 4: Διαδραστικό Ψηφιακό έκθεμα

Η πολιορκία της Ακρόπολης παρουσιάζεται σε πάρα πολλούς πίνακες. Σκοπός της συγκεκριμένης δράσης είναι σε ψηφιοποιημένους πίνακες που αναπαριστούν την πολιορκία της Ακρόπολης, ο επισκέπτης στρέφοντας την κινητή συσκευή tablet στους πίνακες ή το ψηφιοποιημένο υλικό και μέσω μενού επιλογών θα μπορεί να δει το βράχο της Ακρόπολης, τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν και τις ενδυμασίες της εποχής σε τρισδιάστατα μοντέλα και να λαμβάνει πληροφορίες με αφηγηματικό τρόπο για περαιτέρω εμβάθυνση.

Κάποιες ιστορικές στιγμές της πολιορκίας όπως ο θάνατος του οπλαρχηγού Γκούρα από εχθρικά πυρά θα παρουσιαστεί με κίνηση σε τρισδιάστατο μοντέλο.

Ψηφιακό Μουσείο - Παιανία, 200 χρόνια μετά την Επανάσταση – Δήμος Παιανίας

Δράση 5: Γίνε και εσύ ήρωας του 1821

Στο τέλος της έκθεσης σε ειδικό σημείο ο επισκέπτης μπορεί να μεταμορφωθεί σε ήρωα της εποχής. Κάμερα λαμβάνει τη φωτογραφία του προσώπου του ειδική εφαρμογή προσδίδει τα ιδιαίτερα εκείνα χαρακτηριστικά που τον κάνουν να μοιάζει με ήρωα της εποχής εκείνης. Το αποτέλεσμα αποστέλλεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον προσωπικό του λογαριασμό ως ενθύμιο της επίσκεψής του.