

«ΠΑΙΑΝΙΑ, 200 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ»
Το 1821 αποτελεί ορόσημο στην πορεία του Ελληνισμού και της Ευρώπης, την απαρχή μιας πορείας προς τη διαμόρφωση έθνους- κράτους. Σηματοδοτεί την πρώτη πετυχημένη εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρώιμο προϊόν του εθνικισμού του 19 ου αιώνα, και την αρχή καταιγιστικών εξελίξεων, οι οποίες στα επόμενα 100 χρόνια θα οδηγήσει στη διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και στην ανάπτυξη, γεωπολιτική, οικονομική και πολιτισμική, του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Εμπνέει λαούς και φιλελεύθερα πνεύματα που αναζητούν λύσεις στα αδιέξοδα του αυταρχισμού και της τυραννίας της εποχής εκείνης. Δημιουργεί ρεύμα φιλελληνισμού που ενισχύεται από τις αξίες που πραγματώνουν οι επαναστατημένοι Έλληνες όπως ελευθερία, δικαιοσύνη, πίστη, αγάπη για την πατρίδα.
Από την άλλη, το 1821, οι περιπέτειες του Αγώνα, οι εμφύλιες διαμάχες, οι πρώτες προσπάθειες για την οργάνωση σύγχρονου κράτους από τον Ιω. Καποδίστρια, η ίδρυση του ελληνικού κράτους (1830), αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο για την εθνική μας αυτογνωσία. Στο 1821 και στα χρόνια που ακολουθούν μέχρι το τέλος του 19 ου αιώνα αναζητούμε τα συστατικά στοιχεία της εθνικής μας ιδιομορφίας, η γνώση των οποίων μας είναι απαραίτητη για να προχωρήσουμε στην επόμενη εκατονταετία.
Σε αυτό το μείζονος σημασίας γεγονός της εθνικής μας παλιγγενεσίας, δεν ξεχνούμε τη συμβολή των προγόνων μας από τα αρβανιτοχώρια των Μεσογείων. Απλοί άνθρωποι, αγρότες, που ζούσαν φτωχικά στον χώρο που κατοικούμε σήμερα. Ωστόσο, αυτοί είναι που θα μπουν στην Αθήνα, την Άνοιξη του 1821 και θα αρχίσουν να πολιορκούν τους Τούρκους στην Ακρόπολη. Τα ξημερώματα της 7ης Μαΐου 1821, ο περιηγητής Τζον Φούλερ ξύπνησε από πυροβολισμούς και κραυγές που διαρκώς πλησίαζαν: «Πέντε λεπτά αργότερα είδα να ξεχύνονται στον δρόμο, κάτω από το παράθυρό μου, ένα πλήθος αντάρτες με άγρια θωριά αρματωμένοι με κάθε λογής όπλα» («Ξένοι ταξιδιώτες στην Ελλάδα», εκδόσεις Πιρόγα). Σε αυτούς ανάμεσα θα ήταν κι ο λιοπεσώτης οπλαρχηγός Γιάννης Ντάβαρης και τα παλικάρια του από τα Μεσόγεια.
Σε αυτή την πορεία μνήμης των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση του 1821, ο Δήμος Παιανίας, κατά τον ποιητή, «κατεβαίνει τον ίδιο ποταμό» με αυτόν που ακολουθούν όλοι οι Έλληνες και το επίσημο κράτος, αλλά «με διαφορετικούς ρυθμούς ροής», που διαμορφώνονται από την τοπική μας ιστορία, από τις μνήμες των κατοίκων της περιοχής των Μεσογείων, από τα ίχνη της πορείας τους στο πέρασμα των 200 χρόνων και από τους προσανατολισμούς τους που αφορούν στο παρόν και το μέλλον.
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων δράσεων του Δήμου, που εκτείνεται σε όλο το 2021, περιλαμβάνει επιστημονικές – ενημερωτικές ημερίδες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, ερευνητικές - εκδοτικές δραστηριότητες, δράσεις ευαισθητοποίησης. Ο Δήμος φέρει την οργανωτική ευθύνη σε συνεργασία με τοπικούς φορείς. Το όλο πρόγραμμα καλύπτει τις τρεις διαστάσεις του χρόνου, (παρελθόν, παρόν και μέλλον) και αναπτύσσεται κυρίως σε τέσσερα διήμερα (ή και τριήμερα σε κάποιες περιπτώσεις) με την πρόβλεψη της αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας σε περίπτωση απαγορευτικών μέτρων.
Οι κεντρικοί σταθμοί της πορείας της συλλογικής μας μνήμης είναι:
Παράλληλα, σχεδιάζονται ποικίλες δραστηριότητες, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν ανάλογα με την πορεία της πανδημίας και τον περιορισμό στις μετακινήσεις και τις δραστηριότητες.
Άλλες δραστηριότητες:
- Εκδηλώσεις με τη συμμετοχή των σχολείων της περιοχής
- Περιπατητικές ιστορικές διαδρομές
- Δράσεις με τη συμμετοχή σωματείων και συλλόγων της περιοχής:
Ανοικτά μαθήματα για το κοινό, δραστηριότητες για παιδιά,
θεατρικές παραστάσεις, κλπ.
Ψηφιακές δράσεις:
- Ψηφιοποίηση συλλογής υλικού που θα αποτελέσει το περιεχόμενο της νέας ψηφιακής βιβλιοθήκης του Δήμου Παιανίας.
- Δημιουργία οδοιπορικού – ντοκιμαντέρ για την πολιορκία της
Ακρόπολης από τους Λιοπεσιώτες αγωνιστές.
Εκδοτικές δραστηριότητες:
- Επανέκδοση του βιβλίου του Γεωργίου Δ. Χατζησωτηρίου «Ιστορία της Παιανίας και των ανατολικά του Υμηττού περιοχών».
- Επετειακή έκδοση συλλογικού τόμου που αφορά στη συμμετοχή των Μεσογειτών στην Επανάσταση.
Φτάνοντας όλο και πιο κοντά στις περιόδους των κεντρικών εκδηλώσεων, η επιτροπή, σύμφωνα με τις κείμενες από την πολιτεία διατάξεις θα εκδίδει το αναλυτικό πρόγραμμα για κάθε εκδήλωση.
*Συγκεκριμένες ημερομηνίες για τις γιορτές πόλεων θα προκύψουν όταν προκύψει μερική ή ολική άρση των υγειονομικών περιορισμών.